Tips om beter te slapen

Iedereen heeft wel eens een periode waarin je niet zo goed zal slapen. Het slecht in slaap komen of vaak wakker worden kan verschillende oorzaken hebben zoals stress, leefgewoonten of traumatische gebeurtenissen. Slecht slapen kan je in het dagelijks leven erg belemmeren. Je bent erg moe heel de dag door, je kan je slecht concentreren en het kan een slechte invloed hebben op je humeur. Allemaal dingen waar je zo snel mogelijk van af wilt. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

Tips op korte termijn

De eerste tip is vrij makkelijk om te proberen. Minimaal 30 minuten matig intensief bewegen op een dag zorgt ervoor dat je beter zal slapen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of hardlopen. Je hoeft echt niet urenlang in de sportschool te trainen om beter te kunnen slapen. Een halfuur is voldoende om moe genoeg te zijn om makkelijker te kunnen slapen. De volgende tip kan voor velen van ons een lastige zijn. Vermijd een uur voordat je gaat slapen de televisie, je mobiel of andere beeldschermen. Door het blauw UV licht dat er vrijkomt bij mobiele schermen word je alert en zal je dus minder makkelijk in slaap kunnen komen. Voor jongeren met een Social media verslaving kan dit nog wel eens lastig zijn. Nog even snel Instagram checken voor het slapen gaan zit er dan niet meer in. Ook is het belangrijk om heftige discussies, intensief studeren en spannende tv-programma's kort voor het slapen gaan te vermijden. De spanning die je daarmee opbouwt moet eerst weer worden afgebouwd en dit duurt altijd wel even.

Tips op langere termijn

Als je bovenstaande tips hebt gevolgd zal je waarschijnlijk al iets beter slapen. Op langere termijn is het belangrijk om iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en sta ook op dezelfde tijd op. Houd 6 van de 7 nachten een vast regime aan van maximaal 8 uur in bed. Zo went je lichaam aan een bepaald ritme en weet je lichaam wanneer je kan gaan slapen. Probeer ook zo veel mogelijk met een ‘leeg hoofd’ te gaan slapen. Als piekeren je heel veel bezig houdt ga dan eens voor het slapen gaan mediteren. Zet al je gedachten even uit en let alleen op je eigen lichaam en ademhaling. Door met rustige gedachtes te gaan slapen lig je hoogstwaarschijnlijk ook niet meer in bed over allerlei dingen na te denken en kan je rustig gaan slapen. En als je dan nog wakker ligt probeer dan niet te erg om te slapen maar ga er even uit om een kopje kruidenthee te drinken en probeer het daarna weer.