Boekhouden, niet zo moeilijk als je denkt!

Wanneer je een bedrijf hebt of werkt als Zzp'er moet je je eigen boekhouding verzorgen. Als je geen boekhouder in dienst hebt genomen, doe je zelf de Btw-aangifte, jaarlijkse belastingaangifte en stuurt je klanten rekeningen. Financiële administratie is vaak niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers, maar wel erg belangrijk. Financiële administratie moet namelijk op orde zijn om een bedrijf goed te laten functioneren. Daarom moet de financiële administratie altijd een prioriteit zijn. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het doen van je eigen boekhouding? Het is makkelijker dan je denkt, we geven je wat tips!

Doe je boekhouding altijd op tijd

Zorg dat je nooit achter loopt met je boekhouding en besteed er elke week tijd aan. Het is belangrijk dat de financiële situatie duidelijk is, wat komt er elke maand binnen en wat gaat er uit? De mkb-boekhouding (mkb betekent kleine tot middelgrote bedrijven) is meestal niet erg ingewikkeld en kun je goed zelf doen. 

Doe je administratie op factuurdatum

Voor de btw-aangifte en de inkomstenbelasting wordt er gewerkt op volgende van de datum van de factuur. De datum geeft aan tot welk kwartaal de factuur behoort, ook als je hem pas later betaald of het geld pas later ontvangt. Het is daarom nodig om altijd op factuurdatum te werken om goed overzicht in de financiële administratie te behouden. 

Let op dat je inkomsten binnenkomen

Het klinkt vanzelfsprekend, want de meeste mensen werken uiteindelijk om geld te verdienen en binnen te krijgen. Maar wanneer de administratie niet goed wordt bijgehouden kun je soms een onbetaalde rekening over het hoofd zien. Het komt (helaas) regelmatig voor dat klanten te laat betalen. Houdt dit daarom goed in de gaten. 

Maak het klanten makkelijker om te betalen 

Er is uit meerdere onderzoeken gebleken dat klanten een stuk sneller betalen als er een iDEAL-link bij de factuur zit. Dit is namelijk een simpele en snelle manier om een rekening te betalen. Bijna de helft van de klanten betaalt nog dezelfde dag een rekening wanneer er een iDEAL-link is bijgevoegd. 

Houd werk en en privé gescheiden

Om een goede financiële administratie te voeren is het belangrijk om zakelijke inkomsten van privéadministratie te scheiden. Zorg daarom altijd dat je een zakelijke rekening voor je bedrijf opent. Uiteraard kun je je verdiende geld gebruiken voor privédoeleinden, maar zorg dat je dit geld eerst naar je privérekening overmaakt. Zo wordt je administratie overzichtelijker voor jezelf en voor de belastingdienst. 

Een goed boekhoudprogramma 

Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door een goed boekhoudprogramma kopen, zoals online boekhoudsoftware van Minox. Minox is eenvoudige en efficiënte software met slimme eigenschappen waardoor je administratie een stuk overzichtelijker en makkelijker wordt. Hierdoor kun je ongehinderd groeien met je bedrijf zonder je druk te hoeven maken over de administratie. 

Ga jij aan de slag met je eigen administratie? Zo moeilijk is het helemaal niet met een goed boekhoudingsprogramma en de tips hierboven. Succes!