Eigen huis bouwen? Eerst oefenen in het klein!

betonplex

Zelf bouwen

Wij hebben al langer de droom om zelf een huis te bouwen. Echter is dat natuurlijk niet iets wat over één nacht ijs gaat. Het is lastig om in te schatten hoeveel geld daar voor nodig is, hoelang het duurt en welke materialen je daarvoor wil gebruiken. We hebben daarom na lang wikken en wegen besloten toch in ons huidige huis te blijven maar kwamen wel tot de volgende compromis: we gaan een stukje grond bij een volkstuin kopen en daar ons eigen tuinhuisje bouwen. Zo kunnen we toch proeven van het zelfstandig bouwen zónder dat ons eigen thuis in het geding komt.

Volkshuisje

En zo geschiedde: we hebben een stukje grond bemachtigd op de volkstuin net buiten de stad. Tot voor kort had ik hier niet van gehoord, maar een aantal vrienden en hun familie zitten ook bij deze volkstuin waardoor we in ieder geval niet helemaal onbekend zijn. Na veel opzoeken op internet, ervaringsdeskundigen spreken en materialen uitpluizen hebben we een plan de campagne gemaakt. Het huisje moet ongeveer 25 vierkante meter worden, en we willen hem zo duurzaam mogelijk bouwen, inclusief regentonnen buiten en zonnepanelen op het dakje. Maar eerst hebben we natuurlijk een goede bodem nodig om op te bouwen. We hebben gekozen om betonplex te gebruiken. Ook daar is er keuze zat, wat het nogal lastig kan maken om een knoop door  te hakken Gelukkig hebben we eerst advies ingewonnen en konden ze ons bij Pontmeyer ook goed verder helpen met advies.

Evalueren

Nadat het betonplex gelegd is gaan we de vloer storten. Ons verdere plan is daarna om begin van de zomer te gaan metselen. Dit willen we eigenlijk proberen zelf te doen (met wat hulp van een bekwamer persoon) om zo het gevoel te hebben dat we echt ons eigen huisje aan het maken zijn. We hebben hier ongeveer 2 weken voor weggezet, ervanuitgaande dat wij er wat minder snel in zijn dan echte bouwvakkers. Het leggen van het dak willen we ergens ook zelf doen, maar schijnt erg lastig te zijn. Daarin moeten we ons nog wat verder laten informeren. Als alles dan goed gaat zijn we in het najaar klaar met bouwen en kunnen we nog net eventjes genieten van ons eigen minihuisje voor we weer de winter in gaan. Het plan is om daarna te evalueren of het haalbaar is ook een grotere  versie zelfstandig te bouwen. Mogelijk gaan we dan toch ons eigen huis ook bouwen ergens in een natuurgebied. Ik vind het spannend, wordt vervolgd!