Help, een wesp! Wat nu?

Wespen zijn, net als ieder insect, heel nuttige wezentjes. Zo zijn ze bijvoorbeeld natuurlijke ongediertebestrijders doordat ze dol zijn op muggen en vliegen. Wanneer een wesp aanwezig is, zullen de andere twee zich echt niet laten zien. Daarnaast zijn wespen ook echte opruimers doordat ze jagers en vleeseters zijn. Niet alleen vliegen en muggen zijn veilig voor de wesp maar ook insectjes zijn bij deze vliegers op het menu. Daarnaast is de wesp natuurlijk ook ontzettend belangrijk voor het bestuivingsproces tussen planten. Met de nectar van een plant wordt de koning gevoed die later in het seizoen weer planten bestuift. Ondanks al deze positieve eigenschappen zijn wespen en mensen alles behalve vrienden. We zijn ze liever kwijt dan raakt. En mocht je met dat laatste wel wat hulp kunnen gebruiken, dan hebben we hier enkele tips voor je!

Sterke geuren

Wanneer je in de tuin te maken hebt met wespen of zelfs een echte wespenplaag dan wil je waarschijnlijk de wespen gaan bestrijden. Dit kan op meerdere mogelijkheden waarvan het gebruik van sterke geuren de natuurlijkste en goedkoopste manier is. Door ouderwetse huis, -tuin en keukenmiddeltjes in te zetten kom je namelijk al een heel eind. Deze vliegers hebben namelijk een hekel aan alles wat te sterk ruik. Zo zijn ze geen fan van kruidnagel, azijn, sinaasappel, citroen, ui, koffie en wierook. Wanneer je deze geuren in je tuin gebruikt zullen de wespen zo goed als wegblijven waardoor jij ongestoord van de tuin kan genieten.

Grover geschut

Maar wat als de wespen na een mum van tijd weer terug komen? Dan zal je grover geschut in moment schakelen. Misschien heb je zelfs wel last van een wespennest en zul je er goed aan doen om het wespennest te verwijderen. Je kan dit zelf doen maar dat raden we eigenlijk nooit aan. Een wespennest verwijderen dient op een speciale manier te gebeuren en een specialist heeft daar de meeste ervaring mee. Dus wil je graag je wespennest laten verwijderen in Arnhem of een andere plek in Nederland? Pleeg dan even een telefoontje en binnen no time kan jij weer genieten van een wespenvrije tuin.

Toch gestoken?

Ben je uiteindelijk toch gestoken door een wesp? Probeer dan het gif er zo snel mogelijk uit te krijgen door een speciale zuigtang of door zelf het gif eruit te zuigen. Let op dat je het gif niet doorslikt. Door de steek zal de plek wat gaan zwellen en pijnlijk aanvoelen. Koelen met ijs of een zelf gebruiken waar menthol, aloë vera of calendula inzet kan ook helpen. Neemt de zwelling en pijn hierna nog niet af of neemt het alleen maar toe? Dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de huisarts.