Waar let je op bij het kopen van een huis

Het kan in de huidige huizenmarkt best een opgave zijn om een huis te vinden dat bij jou past. Ben jij van plan om een huis te kopen, zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan dit blog voor een paar handige tips voor het kopen van een huis!

Tip 1: Check de hypotheekrente

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen kan het best een grote opgave zijn om allemaal voor jezelf duidelijk te stellen welke informatie je allemaal beschikbaar moet stellen voordat je een keuze kan maken.

Er zijn een aantal punten die voor de hand liggen, zoals een hypotheek aanvragen. Maar hoe doe je dat? En welke opties zijn er? Waar moet je rekening mee houden? Dat zal ik hier in het kort voor je uitleggen:

Oriënteer jezelf goed op de aanbieders. Hypotheekrente kan namelijk behoorlijk verschillen bij de één maar het is ook belangrijk om te kijken wat je ervoor terugkrijgt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. Om een gegronde keuze te maken kijk je naar punten zoals het hypotheekbedrag. Ik vond het zelf ook behoorlijk lastig, dus heb ik even Hypotheekrente.nl bekeken en mezelf ingelezen op de voor- en nadelen. Ik raad jou aan om hetzelfde te doen!

Tip 2: Let op de huidige staat van het huis

Als je wel vaker een bezichtiging hebt gehad herken je dit scenario misschien wel: je bent helemaal verliefd op een huis en wordt zo enthousiast dat je (samen met jouw partner) al gaat nadenken over de inrichting.

In zo’n geval is het zeker verstandig om goed te kijken naar de staat van het huis. Heb je last van houtrot? Zit daar nou een scheur in de muur? Let vooral goed op de tocht, dit kan namelijk veel schelen met isolatiekosten!

Tip 3: Trucs van verkopers

Een verkoopmakelaar ziet het verkopen van een huis vaak als een spelletje en het onderhandelen al helemaal. Als je een gegronde keuze wilt maken tijdens een bezichtiging, dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten om niet verleid te worden tot het maken van beslissingen waar je misschien zelf niet helemaal achter staat.

Neem bijvoorbeeld de uitspraak dat er ‘niet te onderhandelen valt’. Dat is namelijk vaak niet het geval en dus hoef je daar niet mee akkoord te gaan. Het is altijd mogelijk om zelf nog een eind bod te doen. Als jij het gevoel hebt dat je kan zakken in de prijs, doe dit dan ook vooral!

Hopelijk heb ik je zo genoeg op weg geholpen! Voor nu wens ik je veel succes met het kopen van jouw toekomstige huis.